шаблоны joomla

2 1 1043 11125 6 7 91389
Print PDF

4 ALERGOLOGIE si IMUNOLOGIE

Activităţi medicale alergologioce de calitate

Alergologia se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul medicamentos şi/sau imunoterapie (după caz), monitorizarea şi educaţia complexă a pacienţilor cu boli alergice, afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice. Asistenţa în alergologie si imunologie clinică se realizează în cadrul asistenţei medicale multidisciplinare, cu implicarea specialităţilor de organ.

Asistenţa medicală de înaltă performanţă în alergologie se adresează afecţiunilor alergice sau cu componentă alergică, care includ în principal rinita alergică, conjunctivita alergică, rinoconjunctivita alergică, unele forme de rinosinuzită, astm şi alte afecţiuni respiratorii, alergii alimentare, dermatite de contact alergice, şi pacienţilor cu antecedente personale de reacţii adverse medicamentoase cu componentă imunoalergică, după caz. Urticaria spontană recurentă sau cronică, autoreactivă sau autoimună, poate de asemenea beneficia de evaluare imunoalergologică.

Afecţiunile imunoalergice pot necesita pe lângă măsuri profilactice şi tratament antialergic, antiinflamator sau imunomodulator, sistemic şi / sau topic. Nu în ultimul rând, pacienţii cu unele afecţiuni alergice mediate IgE, cum ar fi rinitele, rinoconjunctivitele alergice şi astmul alergic, pot beneficia, în anumite condiţii, de imunoterapie alergen-specifică, în special formele moderne de administrare noninjectabilă.

Personalul medicalde top al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” cuprinde medici primari şi specialişti alergologi cu experienţă în specialitate, care asigură asistenţă medicală profesionistă şi de calitate, în clinica şi ambulatoriul de specialitate. Educaţia complexă a pacienţilor alergici, farmacoterapia şi imunoterapia prescrise cu atenţie şi adaptate nevoilor pacienţilor constituie o prioritate pentru personalul nostru medical. Cadrele didactice universitare ale U.M.F. “Carol Davila” care îşi desfăşoară activitatea integrată în Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa” coordonează şi activitatea în centrul de învăţământ universitar şi postuniversitar, prin activităţi educaţionale multiple.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERSONAL PERSONAL:

Colectiv_Alergologie_Malaxa

Conferenţiar univ.

Dr. Popescu Florin-Dan

Medic Primar Alergologie şiImunologie Clinică, cadru didactic cu integrare clinică, Şef Clinică, şef Disciplină Alergologie, U.M.F. „Carol Davila”, coordonator program de rezidenţiat pentru specialitatea Alergologie şi Imunologie Clinică Centrul Universitar Bucureşti, vice-Preşedinte al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică;
 • Asistent univ. Dr. Tudose Adriana Mihaela medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică;cadru didactic universitar cu integrare clinică;
 • Dr. Bucur Irina medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică ambulatoriu de specialitate cu integrare clinică;
 • Dr. Dumitrescu Nicolae Viorel medic specialist Alergologie şi Imunologie Clinică; compartimentul clinic de specialitate;
 • Dr.Ganea Saviana Carmen medic specialist Alergologie si Imunologie Clinica

·Butuşină Lucia: Asist. med. Prc., Asistentă şefă;

·Tudor Georgeta: Asist. med. Prc.;

·Grigore Mariana: Asist. med. Prc.;

·Dumitru Ramona: Asist. med.;

·Băjenaru Lenuţa: Asist. med.;

·Botezat Raluca: Asist. med.;

·Udrescu Ioana: Soră medicală Prc.;

·Encuţa: Soră medicală Prc.;

·Cristea Rozalia: Îngrijitoare;

·Matache Tudora: Îngrijitoare.
 

DATE DE CONTACTDATE DE CONTACT:

- ALERGOLOGIE - secţia IV - etaj 2 -

 

Internările se fac pe bază de programare în intervalul 08:00 - 11:30

Programări şi detalii pentru internare: Luni - Vineri: 11:30 - 13:30

Telefon secţie programari internare: 0726502558

! De reţinut că departamentul de alergologie

nu are serviciu de gardă

 

Consultaţii ambulatoriu (Parter) pe bază de programare

Program consultatii ambulator de specialitate:

Luni - Vineri : 09:00 - 14:00 Dr.Bucur Irina

Programări şi detalii consultatii ambulator:

Luni - Vineri: 12:30 - 14:00

Telefon ambulatoriu de specialitate:

0212555944(direct)

0212555405 (centrala)

 

clock DOTARI:

DOTĂRI CLINICA ALERGOLOGIE:

 • Compartiment clinic:

Dotări: peak-flow metre, nebulizatoare,truse pentru diagnostic alergologic in vivo pentru:testare cutanată prick cu alergene de mediu, inclusivpanel european de aeroalergene recomandat de reţeaua de excelenţă Global Allergy and Asthma European Network, testare cutanată prick cu alergene alimentare, testare cutanată patch cu alergene de contact selecţionate,inclusiv din bateria standard europeană;spirometrie ambulator.

 • Laborator de Alergologie şi Imunologie:

Asist. univ. Dr. Vieru Mariana

cadru didactic universitar, biolog principal Imunologie Clinică,

Dotări: centrifuga performantă cu răcire, nefelometru automat de înaltă performanţă pentru determinări de proteine specifice, sisteme rapide de imunodiagnostic pentru markeri infecţioşi, markeri de autoimunitate şi markeri tumorali, sisteme imunoenzimatice pentru determinarea IgE specifice, sistem imunoblot multiparametric pentru IgE specifice şi componente alergenice.

Manevre / proceduri diagnostice si terapeutice specifice:

Teste alergologice in vivo care necesită indicaţie şi supraveghere de specialitate

 • indicate după anamneza alergologică detaliată, inclusiv cu evaluarea anamnestică a dietei pacienţilor, evaluarea istoricului legat de farmacoterapie, imunoterapie sau alte tipuri de tratamente, a antecendentelor de reacţii adverse medicamentoase alergice şi nonalergice, evaluarea expunerii la alergene de origine animală, vegetală, fungică, chimică sau medicamentoasă, precum şi a altor factori trigger sau de agravare, coroborate cu evaluarea particularităţilor condiţiilor de muncă şi viaţă ale pacienţilor, examenul clinic obiectiv şi evaluarea prealabilă a parametrilor cardiovasculari (TA, ECG), funcţionali respiratori (PEF sau flow-screen), a patologiei asociate / contraindicaţiilor.
 • efectuate în condiţii de evaluare prealabilă şi minimalizare a riscurilor asumate (proceduri realizate cu consimţământ informat scris):
 • Testare cutanată alergologică prick la aeroalergene de mediu (inclusiv din panelul european), trofalergene,
 • Testare cutanată alergologică la agenţi fizici pentru urticaria la factori fizici legaţi de temperatură,
 • Testare cutanată alergologică patch la alergene de contactselecţionate, inclusiv din seria standard europeană,
 • Teste de provocare sistemică (orală sau parenterală) cu risc crescut asumat;
 • N.B.Testele cutanate prick sunt recomandate de specialistul alergolog în cazul suspiciunii unei hipersensibilităţi mediate IgE.

Procedurile alergologice diagnostice in vivo au riscuri diferite, sunt laborioase şi pot fi de durată sau în etape.

 • N.B. Toate testele alergologice in vivo (pe pacient) se realizează în condiţii optime de farmacovigilenţă şi siguranţă alergologică,din acest motiv se efectuează numai cu programare, după consultaţie alergologică de specialitate, cu evaluarea riscurilor şi consimţământ informat scris. În condiţii de riscuri nejustificate sau neasumate sau pentru factori etiopatogenici nealergici pot fi indicate teste in vitro (din sânge), în cadrul asistenţei multidisciplinare clinice şi de laborator.
 • N.B. Urgenţele de tip anafilaxie, angioedem, bronhospasm sever, reactii adverse medicamentoase severe (urgente care pot fi atat alergice cat si nealergice) trebuie adresate si tratate în cel mai apropiat spital de urgenţă cu UPU, datorită caracteristicilor lor evolutive si pentru ca nu trebuie temporizate.

Testele alergologice in vivo pot fi temporizate sau nu sunt recomandate la pacienţi aflaţi în perioade de control deficitar al afecţiunilor alergice, anumite patologii/condiţii asociate sau situaţii de urgenţă, în condiţii de risc nejustificat pentru pacient prin existenţa de alternative diagnostice sau terapeutice.

Test in vivo de autoimunitate/autoreactivitate la pacienţii cu urticarie (test intradermic la ser autolog), după anamneza alergologică detaliată, în condiţii stricte de biosiguranţă, cu determinare prealabilă în timp util a unor imunomarkeri serologici virali şi acord informat scris al pacientului

Evaluare funcţională ventilatorie, după anamneza alergologică detaliată

 • debit expirator maxim instantaneu de vârf prin peak flow-metrie
 • spirometrie, după caz, spirometrie post-bronhodilatator.

Recomandări terapeutice sau tratamente antialergice, antiinflamatoare sau imunomodulatoare, sistemice şi / sau topice,inclusiv tratamente topice intranazale, inhalatorii (prin dispozitive cu aerosoli lichizi sau solizi) sau topice cutanate, după caz

Recomandări imunoterapeutice alergen-specifice sau imunoterapie specifică cu vaccinuri alergenice ale pacientului, după evaluare diagnostică de specialitate de calitate de către medicul prescriptor, în special forme moderne de administrare noninjectabilă pentru alergii respiratorii şi oculare mediate IgE; recomandări devaccinări sau proceduri de imunoprofilaxie, după caz.

Educaţie profilactică şi terapeutică a pacientului confirmat cu patologie imunoalergică prin evaluare diagnostică de specialitate de calitate,cu măsuri complexe, inclusiv fişe/pliante cu informaţii detaliate referitoare la măsuri profilactice de evitare a expunerii la alergene sau alţi factori declanşatori sau agravanţi ai unor reacţii adverse de hipersensibilitate.

You are here:   HomeAlergologie

DATE DE CONTACT

Spitalul clinic Nicolae MALAXA
Soseaua Vergului Nr.12
sector 2, cod postal 02441
Bucuresti, Romania


Tel.:  +(4) 021 255 5405
Fax:  +(4) 021 255 5275

LOCALIZARE PE HARTA

Spitalul clinic Nicolae MALAXA - Localizare pe HARTA

LOCALIZARE GOOGLE MAPS


View Larger Map